ВО ИДНИНА И ПАМУКОТ ЌЕ СЕ КОРИСТИ КАКО ХРАНА!

По речиси две децении истражување, лекарите конечно дадоа зелено светло за претварање на илјадници килограми памуково семе во храна.

Минатиот вторник беше моментот на дефинирање на кариерата за д-р Керти Раторе, откако неговата работа во одгледувањето на памучни семиња беше одобрена за комерцијализација од страна на Службата за инспекција на здравјето на растенијата во САД.

Раторе успеа да ги развие семињата за памучни јајца со бришење на ген во семињата што произведуваа токсин наречен госипол. Откако семето се прави за јадење, тие, наводно, вкусат слично на хумус.

Сега кога семките се одобрени, јадењето на памучно семе може да биде ефикасен начин да се хранат милиони луѓе. Бидејќи е природно високо во протеини, фабриките се очекува да бидат од корист за поединци кои живеат во земји каде диетата е првенствено ниско-протеински растителни базирани диети. Семето може да се премачка во брашно и да се спроведува во разни рецепти и кујни, и покрај тоа што останува непознато за цената и количините за снабдувањето.

За да го илустрираме значењето на ова истражување и неговиот потенцијал, да направиме брза математика. Со оглед на тоа што светот произведува 48,5 милиони тони памук секоја година, а секој половина килограм од памучно влакно произведува 1,6 килограми памучно семе, иновацијата на Раторе може да резултира со околу 155 милијарди килограми семе од памук годишно, што би имало огромно влијание во борбата против глад во светот и неухранетост.

“Растејќи се во рурална Индија како син на лекар, ги видов ефектите од неисхранетост од прва рака кај пациентите на татко ми”, кажува Раторе. “Многу од нивните здравствени проблеми се должат на несоодветната храна и исхрана”.

Со воведувањето на овој модифициран памук за масовна потрошувачка, Раторе се надева дека ќе ги искорени овие проблеми. Семето сепак треба да биде одобрено од ФДУ, но Раторе е уверен дека ќе добие зелено светло во следните неколку месеци.

Освен неговото влијание врз глад во светот и неухранетост, истражувањето на Раторе исто така може да доведе до значително зголемување на приходите за земјоделците и памучната индустрија во целина.

“Јас, исто така, ја сфатив вредноста на фармерите од памукот насекаде … бидејќи таков производ веројатно ќе ги подобри своите приходи без дополнителни напори од нивна страна или дополнителен внес”, рече Раторе. “Таквиот производ, исто така, може да биде важен од гледна точка на одржливост, бидејќи земјоделците ќе произведуваат и памук и храна од истата култура”.

About

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *