ВО ХУМАНА МИСИЈА СПАСЕНИ ПОВЕЌЕ ОД 20 ДИВИ ЖИВОТНИ ОД НЕЛЕГАЛНО ЗАРОБЕНИШТВО! (ФОТО)

Среќен крај за животот на 22 диви амазонски животни, кои минатата недела беа спасени од нелегално заробеништво во Пуерто Алегриа, Перу, мал град во џунглата на реката Амазон. Перуанските власти ги конфискуваа животните, меѓу кои и тројца мрзеливци.

Photo: NationalGeographic.com

Спасувањето го сруши транспортерскиот појас низ Порто Алегри на смртоносниот див светски туризам. Тоа е нелегална, но профитабилна трговија во оваа осиромашена област. Редовни пристигнувања на турнеи бродовите секојдневно донесуваат десетици посетители до заедницата за да фотографираат со животни кои биле грабнати од џунглата. Во доцните часови, некои жители ги чуваат животните во своите домови или во кафези под нивните куќи, ги заменуваат со други животни од џунглата кога ќе умрат. “22те животни спасени минатата недела најверојатно сите беа фатени во последните неколку недели или месеци од својот живот”, вели Анџела Малдонадо, управител со невладината организација Entropika со седиште во Колумбија, која ја организираше рацијата.

Photo: NationalGeographic.com

Полициската операција доаѓа една и пол година откако National Geographic ја објави истрагата за индустријата за диви животни во градот што го изложуваше малтретирањето на животните и туроператорите кои директно го хранеа проблемот. “Стресот да се чува во сурови кафези, да се хранат со слаба диета и да се ракува со десетици луѓе дневно предизвикува многу животни да умрат брзо откако ќе бидат фатени”, вели Малдонадо од невладината организација “Светска заштита на животните” од Велика Британија кој го опишува степенот на малтретирање. “Животните документирани  во август минатата година речиси сигурно ги загубиле животите”, вели тој.

Малдонадо вели дека приказната помогнала властите да дејствуваат, откако таа неколку години се обидела да интервенира.

Photo: NationalGeographic.com

Алберто Аточе, обвинителoт за животна средина во провинцијата Лорето каде што се наоѓа Порто Алегри, вели дека приказната ја продлабочува загриженоста за ситуацијата “бидејќи луѓето на меѓународно ниво знаеле за ова”.

“Ова беше вистинскиот момент да преземеме акција, бидејќи ова е доста заборавена област во Перу”, вели Караза Аточе. “Но, ние, како министерство на имаме должност да ги спроведиме законите и да направиме животните да бидат заштитени”.

Photo: NationalGeographic.com

Порто Алегриа се наоѓа во област наречена Трез Фронтерас, каде Перу, Колумбија и Бразил се среќаваат на реката Амазон. Во реката има буквално никакви гранични контроли, со што се олеснува трговијата со диви животни и им отежнува властите од три одделни земји да ја решат ситуацијата.

Малдонадо вели животните беа ослободени од перуанската влада. Бидејќи еколошките власти во Перу немаат присуство во областа, скапата операција вклучуваше 33 полицајци во регионот, како и два воени товарни авиони за транспорт на животните. “Секогаш се жалиме кога полицијата не прави ништо. Ова е време кога заслужуваат кредит за нешто “, вели тој. “Без нив, тоа никогаш не би се случило”.

 

МИСИЈА НА РЕСКА

Во прилог на 33 полицајци од еколошката акција на Перунската национална полиција, во операцијата учествуваа Перуската крајбрежна стража, воздухопловните сили, обвинителот Караза Аточе, ветеринарите и лимански претставник од Службата за риба и диви животни на САД. Тимот од околу 40 луѓе пристигна во Порто Алегриа со брод во четвртокот наутро. Претходните извидувачки мисии откриле дека 28 животни биле нелегално во градот и ги посочиле некои од куќите каде што биле сместени.

Photo: NationalGeographic.com

Властите извршиле упад во платформата над реката, каде што жителите чекале да им понудат на животните  неколку куќи и езерце каде што се наоѓало мантија со недоволна тежина, што барем делумно ја нахраниле млеко од соја. Пробивајќи се со многу работна сила, полицајците му го препуштиле манатот од водата и ја ставиле во некоја импровизирана лежалка, каде што ја носеле до бродот.

Тимот спасил 22 од 28-те познати заробени животни. 10-метарска анаконда, мајмун-верверица, , дико, малечка дива мачка наречена маргина, и неколку макаки, ​​папагали и тукања беа меѓу спасените. Други кои не се најдени биле дикосот и ноќниот мајмун.

Photo: NationalGeographic.com

Агентите, ветеринарите и животните потоа се возеле во чамци по реката во Санта Роса, каде што се качиле на воени товарни авиони и заминале за Икитос, Перу. Таму, животните биле пренесени во два објекти за рехабилитација, вклучувајќи го и Centro de Rescate Amazonico (CREA), кој е специјализиран за грижа за манати.

Бидејќи операцијата за спасување била составена брзо, во текот на само неколку недели Entropika и CREA се бореле за да најдат соодветна грижа и домување за сите животни.

На крајот, ветеринарите ќе проценат кои животни можат да се вратат во дивината и кои можеби ќе треба да останат во заробеништво. На manatee, за еден, ќе треба три години на рехабилитација во CREA. Ако се оди добро, тие се надеваат дека ќе ја пуштат во локален национален парк.

ПОСТОЈАНО РЕШЕНИЕ?

Ангела Малдонадо од Entropika објаснува дека постои ризик жителите на Порто Алегри едноставно да фатат нови животни за да ги заменат конфискуваните. Со цел да се спречи ова, Entropika планира веднаш да соработува со заедницата, за да им помогне да воспостават нова форма на приход што сè уште ќе привлече туристички чамци без искористување на диви животни.

Photo: NationalGeographic.com

“Потребно ни е многу краткорочно решение за овие луѓе, за да не се чувствуваат како да останат без ништо, особено во времето на Божиќ”, вели таа. Ентропика и КРЕА планираат да започнат со работа со заедницата оваа недела за да формираат привремен културен музеј, прикажувајќи традиционални перуански музички инструменти, прибор за готвење и бои со влакна. На долг рок, Малдонадо би сакал да работи со нив за да основаат пеперудички градини. Таа виде дека овие градини имаат успех и на други места и вели дека иако ќе треба да се посвети шест месеци посветена работа, тоа е прекрасен проект со ниски трошоци во кој може да учествуваат сите членови на заедницата, млади и стари.

Таа, исто така, се надева дека локалната полициска полиција ќе помогне во спроведувањето на ситуацијата на теренот.

“Беше многу напорно, но мислам дека вредеше”, вели Малдонадо за операцијата.

“Животните го заслужуваат тоа”.

Photo: NationalGeographic.com

About

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *