ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА ОД ВУЛКАНСКИТЕ ГЕЈЗЕРИ!

Во долината на Источна Африка, постои вулкански ров долг 2.000 милји, кој полека го раздвојува континентот, нежно се спушта кон хоризонтот, со што се отвора патот до високите ескапи, каустичните сочни езера и една од најголемите концентрации на диви животни во Африка . На помалку од еден километар далечина лежи границата на националниот парк Хелс Гејт, заштитено подрачје кое е дом на стадо биволи, зебри, жирафи и повеќе од 100 видови птици – како и на стара клисура за која се вели дека личи на портите во подземјето.

Веднаш под неа лежи Олкарија IV, најновата од четирите геотермални електрани во областа. Нејзината инфраструктурата ја сочинуваат: купишта на цевки кои носат врела вода и пареа од бунарите длабоко вкоренети во вулканскиот терен, зграда во која турбините со двојна турбина создаваат по 70 мегавати електрична енергија, трансформаторите кои го забрзуваат напонот на таа електрична енергија и го инјектираат во националната мрежа и кулите за ладење кои ја подготвуваат потрошената геотермална течност за повторно вбризгување во земјата бидејќи е природен ресурс, па мора да се одржува системот.

Иако во воздухот постои слаб мирис на сулфур над пареата, се додека правилно се управува геотермалниот резервоар, може да произведува пареа која ќе генерира моќ со децении.

Кенија долго време беше земја во пад на индустријализацијата,модернизацијата и електрификација. Денес, и покрај две децении на робусен економски раст, полупустинската Африка останува најнеразвиен регион на Земјата, со околу 600 милиони луѓе кои сè уште немаат електрична енергија. 48-те земји во регионот, со исклучок на Јужна Африка, имаат помалку од половина од производниот капацитет на Шпанија. Во Кенија во 2010 година, 33 милиони луѓе немаа струја во своите домови.

Но, до 2016 година, според најновите податоци на Светската банка, тој број паднал на помалку од 22 милиони – дури и кога земјата им додала уште седум милиони луѓе на своето население, сега околу 51 милион. Процентот на Кенијците со пристап до електрична енергија се зголеми речиси три пати во тој период, од 19 на 56 проценти.

Целта на владата е универзален пристап до електрична енергија до 2020 година. Ниту една земја на Земјата не постигна побрз напредок во последно време од Кенија кон тој клучен развој.

About

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *