ЗАПОЗНАЈТЕ ГИ ЛУЃЕТО КОИ ГО ПОСВЕТИЛЕ СВОЈОТ ЖИВОТ НА ПАПАГАЛИТЕ!

Вилсон е поранешен пожарникар кој се пензионирал во 1995 година, тој планирал да ги исполни своите слободни денови со настава за јавна безбедност за децата. Тој сакал да ги донесе своите три папагали за овие јавни настапи затоа што открил дека птиците биле пријатен начин за пренесување пораката. Дури го научил и неговиот зелено-крилест папагал, Роко, да застане, да бега и да се тркала во случај на пожар.

Но, катастрофалната сообраќајна несреќа го оставила Вилсон со сериозни и трајни повреди кои го промениле неговиот живот, како и неговите планови за пензионирање. Оттогаш ја обновил способноста да оди и да разговара со луѓето, а за возврат ги добива птиците со напредокот што го направил комуницирајќи со нив.

“Моите папагали ме преродија”, вели Вилсон. “Со она што тие го направија за мене, ми направија да сакам да ја спасам секоја птица што можам и да ги направам најсреќните птици во заробеништво”.

Денес, Вилсон води непрофитна организација за папагали во Мериленд, каде што ги рехабилитира несаканите папагали. Тој обезбедува дом за 36 големите, интелигентни птици и посвојува многу други.

Вилсон е еден од трoјцата активисти кои ги документираатлуѓето во Обединетото Кралство и САД кои ги споделуваат своите животи со таквите птици

“Ја најдов оваа субкултура на луѓе кои земаат папагали кои некогаш биле миленичиња, но требаше да бидат згрижени и да ги создадат овие нови светилишта”, вели Вилсон. “Првобитно, само сакав да ги фотографирам
папагалите. После тоа, сите луѓе што ги среќавав беа такви ликови! ”

Привлечноста на папагалите е разбирлива: тие се убави, интелигентни и социјални суштества. Тие можат да научат трикови и да бидат внимателни со доверливи луѓе. Па зошто потребата за спасување?

Папагалите, особено оние кои не биле соодветно социјализирани и обучени, може да бидат деструктивни, неуредни и гласни. Тие бараат многу внимание и постојана дневна грижа. Откако почетната љубов ќе се истроши и сопствениците ќе го сфатат нивото на одговорност што е потребно за такво животно, многу птици завршуваат со потреба од нов дом.

“Мислам дека тоа е начин да имате интимна врска што можете да ја контролирате”, вели Вилсон. “Овие птици се потполно зависни од нивните чувари за сите нивни потреби. Чуварите на папагалите, најверојатно, се привлечени и од услужниот аспект на тоа, и уживаат во чувството дека се потребни од некого “.

About

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *