КОИ СЕ НАЈГЛАДНИТЕ ЖИВОТНИ ВО СВЕТОТ?!

Ни доаѓаат празниците, а со тоа и преполните трпези, како и нашите стомаци. Луѓето не можат да одолеат на прекрасните јадења. И не само луѓето. Постојат и некои животни кои имаат големи апетите, преголеми за нивната големина или тежина.

Како колибрите, кои јадат двојно повеќе од нивната телесна тежина во еден ден.

НЕМА ЈАДЕЊЕ ДОДЕКА СЕ ЛЕТА!

Многу птици се прејадууваат пред долгите летови над океаните или пустините, вели Ен Роби, еколог за диви животни на Геолошкото истражување на САД и Државниот универзитет во Орегон. Научниците ги нарекуваат овие периоди на интензивно хранење “хиперфагија”.

Со една од најдолгите миграции во светот, црните птици наречени полигони, мора сериозно да се нахранат пред своето патување. Малите птици се одгледуваат северно од Алјаска, и секоја година летаат во Нова Англија, каде што ја удвојуваат нивната тежина со складирање на количина масти еднаква на нивната тесна телесна тежина, пред 80-часовниот непрекинат лет над Атлантскиот Океан до Венецуела.

Исто така, болванските божици двојно ја зголемуваат нивната тежина со складирање маснотии за да го направат 10-дневниот лет од Алјаска до Нов Зеланд, најдолго од кое било животно.

Чикадите кои живеат над арктичкиот круг консумираат масовни количини на храна, па затоа имаат доволно складирани маснотии за да ја задржат нивната телесна температура доволно топла за да го преживеат замрзнувањето во текот на долгите зимски ноќи.

Птиците не претеруваат како луѓето за празниците, туку планирано си ставаат доволно количество на маснотии за да се добие време на долги пост кој го прават во комбинација со интензивно вежбање (долгото летање).

Во овој контекст, претераното јадење е критична адаптација за многу птици.

АПЕТИТОТ НА КИТОТ

Постојат и животни што редовно јадат големи количини. Најголемото животно на земјата, синиот кит, ги јаде речиси четири тони крил на ден. Тоа звучи како многу, но ова животно има тело од 200 тони, така што тоа не е висок процент на неговата телесна тежина.

Спротивно на тоа, пигмејката Британка тежи помалку од килограм, но може да изеде повеќе од 125 проценти од својата телесна тежина, вели биологот Елмер Финк од државниот универзитет Форт Хејс во Оклахома.

ЛЕТОТ НА КОЛИБРИТЕ

Во принцип, вели тој, ако ја споредите потрошувачката со големината на телото, малите животни јадат повеќе од големите животни.

Малите колибри, на пример, имаат брз метаболизам кој бара секој ден да јадат околу двапати повеќе од нивната тежина во, вели Финк. Потребна е голема енергија за да се движат брзо како што прават. Нивните срца чукаат 1.200 пати во минута додека се во лет.

ГЛАДНИТЕ МАЧКИ

Други животни, како што се големите тигри и леопарди, јадат големи количини, но се хранат поретко. . Големите мачки во дивината не успеваат да уловат храна секојден, така што има денови кога нема да јадат. Но, тогаш тие ќе се хранат од големиот улов со денови. Некои ќе го чуваат месото, за да можат да јадат повеќе подоцна.

Леопардите можат да се качуваат на дрва со уловено животно на својот грб кое тежи повеќе од двојно од нивната тежина за да го задржат од други предатори.

Тигрите можат да јадат помеѓу 35 и 90 килограми од еден улов, што е повеќе од лавовите, кои ги делат нивните убиства со своите најмили.

ЗМИСКИТЕ РУЧЕЦИ

Возрасните бурмански питони јадат еднаш месечно, понекогаш помалку.

Студијата од 2013 година за гените на бурманските питони откри дека за време на варењето, промените во активноста на генот го дозволуваат зголемувањето на нивниот метаболизам , а некои од нивните органи радикално растат во големина – до 150 проценти за 24 до 48 часа – и потоа да се вратат во нормала по варење. Ова “физичко ремоделирање” им овозможува на змите да ги варат оброците кои се поголеми од самите нив.

Само во 2017 година, разнилчни видови на питони биле фатени на камерата, како јадат животни за неколку пати поголеми од нив, вклучувајќи бремена овца и африкански гуштер.

About

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *