КУЧИЊАТА ЈА НАМИРИСАА МАЛАРИЈАТА!

Продолжувајќи ја глобалната битка против маларијата, научниците користат нова алатка за борба: кучиња душкачи (трагачи).

На неодамнешните тестови, обучените кучиња трагачи успеаја да ги дијагностицираат инфекциите со маларија, едноставно со шмркање примероци од чорапи кои се носат накратко од деца од ендемичната област на маларија во Западна Африка, според една нова студија презентирана деновиве од Американското друштво за тропска медицина и хигиена (ASTMH).

“Луѓето со паразити од маларија генерираат различни мириси на кожата и нашата студија покажа дека кучињата, кои имаат неверојатно чувство за мирис, можат да бидат обучени за откривање на овие мириси, дури и кога тоа е само на облека што ја носат заразени лица”, рече Стивен Линдзи, водечки истражувач на студијата.

Истражувањето било спроведено во соработка со експерти од Медицинската детекција со кучиња, добротворна организација што ги обучува кучињата за откривање на разни заболувања, вклучувајќи го и ракот и луѓето со ризик од дијабетис.

Работата за откривање на маларијата од кучешки сандаци беше поддржана со грант од Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс, која бара, меѓу другото, нови начини за дијагностицирање на болеста што не се наметливи и брзи. Новите алатки се итно потребни, бидејќи, по повеќе од една деценија на драматично намалување на инфекциите и смртните случаи на маларија, во последните две години светот забележа мало зголемување на истите.

Линдзи објаснува дека експериментот започнал во Гамбија, каде што неколку стотици деца од училишна возраст, кои биле регрутирани за да се приклучат на студијата, биле проверени за целокупното општо здравје, земени во предвид за паразити од маларија и опремени со пар чорапи кои биле замолени да носат преку ноќ.
Следниот ден, чорапите беа собрани. Чорапите биле сортирани според статусот на инфекција со маларија кај децата кои ги носеле.Беа избрани само чорапи од деца со маларија кои немале треска, како и чорапите од децата кои биле неинфицирани. Чорапите потоа биле испорачани во Обединетото Кралство каде што биле зачувани во замрзнувач неколку месеци, додека кучињата биле обучени.

За тестот, обучените кучиња морале да разликуваат чорапи од деца со паразити од маларија и чорапи од незаразени деца. Тие биле обучени да го мириснат секој примерок и да го запамтат ако мислат дека откриле маларија, или да продолжат додека не го сторат тоа. Користејќи ги само примероците од чорапот, кучињата точно идентификувале 70% од заразените деца и 90% од неинфицираните деца.

Истражувачите велат дека точноста на кучињата била импресивна и идентификувале мали деца заболени од маларија со пониски нивоа на паразити отколку што се барало да ги задоволат клиничките стандарди за брзи дијагностички тестови утврдени од Светската здравствена организација (СЗО). Сепак, во иднина оваа работа треба да се прошири со повеќе примероци тестирани од различни делови на Африка.

Но, тие сметаат дека стапката на успех на кучињата можеби е повисока – до 78% – ако децата со маларија ги носат истите паразити. Како што напредува маларијата, паразитот поминува низ неколку фази на развој. Научниците мислат дека кога ќе достигне одредена фаза на зрелост, мирисот го генерира промените на човечката кожа.

Понатамошното тестирање покажало дека некои од децата ги носат овие зрели паразити. Но, кучињата не биле обучени за откривање на нивниот мирис. Покрај тоа, истражувачите истакнаа дека стапката на успех потенцијално може да биде поголема ако кучињата биле всушност со децата или работеле со чорапи кои биле неодамна носени, наместо примероци кои биле замрзнати неколку месеци, додека кучињата биле обучувани.

Сепак, Линдзи и неговите колеги велат дека нивната работа е само дизајнирана да биде “доказ за концепт студија” за да се покаже дека дијагнозата на маларија од страна на кучињата е можна. Тие веруваат дека со повеќе обуки и повеќе примероци, кучињата би можеле да завршат со точност што би била споредлива со клиничкиот тест.

Што се однесува до поставување кучиња за откривање на маларија за работа на терен, Линдзи кажува дека тие можат да бидат корисни асистенти во кампањата за елиминација на маларија која бара лекување во едно село или заедница што сѐ уште носи паразити од маларија, вклучувајќи ги и оние кои не покажуваат симптоми. Во моментов, единствен начин да се реши проблемот со “асимптоматски” носители – кои сеуште можат да предизвикаат нови инфекции со пренесување на нивните паразити на маларијата на локалното население на комарци – е да се тестира или третира цела заедница.

Кучињата исто така може да бидат корисни за пристаништата за влез во земји кои ја елиминираат маларијата или се близу до елиминација.

About

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *