ЛЕТАЛОТО НА НАСА СЛЕТА НА МАРС (ВИДЕО)

По 205-дневно патување низ вселената, сондата на НАСА “Инсајт” е безбедно на површината на Марс. Зададено со гледањето под површината на Марс и мапирање на подземјето на планетата, InSight се спушти во 02:52 часот. ЕТ во сончев печ на здодевен пејзаж во екваторијалните рамнини Елисиум Планитија.

Вознемирените тимови на научници и инженери, групирани заедно во лабораторијата за моторен погон во Калифорнија, знаеја дека вселенското летало преживеало слетување на дивото и слабо потекло на површината на црвената планета по добивањето податоци што укажува на тоа дека ледерот се допрел безбедно-проследено со слика од самата InSight покажувајќи празен, туѓ хоризонт со една единствена роботска нога.

“Тоа е убаво и нечисто, ми се допаѓа”, вели Брус Банерд, главен истражувач на InSight. “Оваа слика е всушност навистина добар аргумент за тоа зошто има прашина на фотоапаратот. Добар избор, нели? ”

Но, славењето на домашниот тим на вселенското летало не е целосно. За својата мисија да успее, InSight, исто така, мора да ги распореди своите соларни панели, и тој сигнал за потврда нема да пристигне уште неколку часа.

Претпоставувајќи дека тоа ќе го направи, вселенското летало официјално ќе биде најновиот член во елитната флота на меѓупланетарни роботи кои моментално ја истражуваат црвената планета – вклучувајќи го и орбитерот Марс, кој го следи потеклото на InSight.

“Јас сум многу, многу среќен што изгледа како да имаме неверојатно безбеден и досаден изглед за слетување. Токму она што се случува за тоа – тоа е она што ми ветија луѓето за избор на местото на слетување “, вели Том Хофман, проект менаџер на” Волс “.” Ми ветија песочна површина без камења. Но, има една карпа, па можеби ќе морам да разговарам со нив за тоа “.

ПРВ КОНТАКТ

Патувањето на InSight на повеќе од 300 милиони километри започна на 5 мај со магливото, рано утринско лансирање од Калифорниската воздухопловна база Ванденберг. Во внатрешноста на нејзината обвивка, вселенското летало се распрсна низ сончевиот систем, навигираше на ѕвезденото светло, додека вградениот технолошки уред му помогна да остане на курсот.

На 25-ти ноември – а потоа уште еднаш, неколку часа пред слетувањето – тимот за влез, потекло и слетување на вселенското летало го мачеше траекторија која би му овозможила да се појави во Елисиум Планинија. Оваа незабележителна рамнина беше избрана токму поради релативно изобилството на сончева светлина на екваторот и геолошкото истражување на површината, кое нуди најдобра шанса за изнаоѓање идеални места за поставување на неговите инструменти.

Откако ќе се постават сончевите панели, време е да се дојде до работа на InSight. Во текот на една марсиска година (или барем две Земјини години), таа ќе направи нешто малку поинаку од повеќето мисии на Марс, кои се фокусираа на дострелите на планетата, мамутните вулкани или знаците на старата проточна вода на површина.

фото: НАСА

About

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *