МЕБЕЛ И ЕНТЕРИЕР ОД РЕЦИКЛИРАНА ПЛАСТИКА! (ФОТО+ВИДЕО)

Холандската старт-ап фирма Plasticiet има за цел да создаде вредни нешта од рециклирана пластика за употреба во дизајнот на ентериер и мебел.

Со седиште во Ротердам, бизнисот го основаа дизајнерите Мартен ван Миделкоп и Јост Дингеманс.

Користејќи рециклирана пластика собрана и преработена во соработка со компании за рециклирање низ цела Холандија, Plasticiet произведува пластични материјали кои се слични по изглед за изработка на камени композити како керамиката.

“Ние сакаме да создадеме нешто вредно што е направено да трае многу долго и да се произведува од локален отпад” кажуваат основачите. “Тоа е местото каде што идејата се појави за да се произведе листови кои можат да се користат како градежен материјал за сите видови на апликации.”

Листовите се составени од различни парчиња обоена пластика за да произведат различни ефекти и во моментов може да се произведуваат листови до 80 сантиметри, иако дизајнерите работат на создавање поголеми големини.

“Инспирирани од грубите карактеристики и модели на мермер и гранит, создаваме нешто што е убаво и издржливо што го претставува начинот на кој треба да ја доживуваме пластика: како неверојатен и скапоцен материјал всушност е”, кажуваат дизајнерите.

“Изгледот на нашите материјали го пронаоѓа своето потекло во својствата на пластичниот отпад што го користиме, некои се многу крути додека се изладени и имаат тенденција да останат повеќе како гранит или керамика, други стануваат поточни и се совршени за мермер”, објаснуваат тие.

Plasticiet неодамна беше искористен за создавање на осумметарски влез за биенале Interieur 2018, кој се одржа во Кортријк, Белгија.

Основачите, исто така, создадоа серија на апстрактни, мебелни објекти како настан за демонстрација на потенцијални примени на материјалот.

Дингеманс и ван Миделкоп се запознале додека студирале Дизајн на производи на Вилем де Конинг академија. Тие го лансираа Plasticiet во 2018 година, по двегодишен развојен период.

Идејата за компанијата започнала во 2016 година, по пат на посета во Мумбаи, каде што виделе кујнска индустрија што произлегува од спасувањето на пластичниот отпад. Тие почнале да го развиваат производот со рака, користејќи тостер од железо за топење на различни парчиња рециклирана пластика.

“Имаше многу разговори за пластична повторна употреба, но не многу проекти кои всушност физички го прават тоа и обезбедуваат рециклиран материјал за другите”, велат дизајнерите.

“Ние би сакале да соработуваме со една масовна компанија, како што е ИКЕА, на пример, која може да достигне многу луѓе и да има голем неутрализатор. Рециклирањето на пластиката не треба да биде нешто посебно, можеме да го постигнеме тоа преку демонстрирање на тоа до јавноста. “

About

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *