НАСА СО МИСИЈА НА МАРС КОЈА ЌЕ ГИ ОДГОВОРИ НАЈВАЖНИТЕ ПРАШАЊА!

Четвртата планета оддалечена од Сонцето, Марс одамна ја освои популарната имагинација и научниот интерес на целиот свет. Со децении, роботите кои ја истражуваа црвената планета ги осветлуваа сликите на тој чуден свет полн со неверојатен убавина.

Со планини трипати повисоки од Еверест и кањони пет пати подолги од Големиот Кањон, Марс е рај на авантуристичките патувања. И со својата прашна атмосфера, поларните температури што се менуваат со годишните времиња и околу 24-часовен ден, Марс е доволно сличен на Земјата за да ги примами човечките посетители.
Следната голема мисија на NASA, InSight Lander, се подготвува да почне до крајот на ноември, да ги разгледа некои од најголемите мистерии за Марс, кои допрва треба да се решат – вклучувајќи и некои работи што ние никогаш нема да ги знаеме додека луѓето не стапнат на површината на Марс.

Дали денес на Марс тече вода?

Денешната атмосфера на Марс е толку студена и тенка што течната вода на површината треба да испари или да замрзне во почвата. Сепак, повеќе од четири децении, вселенските летала на Марс откопаа фотографии од она што изгледаше како стотици пресушени речни канали и кањони кои можеби биле врежани од брза вода во далечното минато.

Значи, каде целата оди таа вода? Научниците сметаат дека овие карактеристики би можеле да бидат препуштени од времето кога на Марс било потопло и влажно, и дека некои од нив може да бидат под земја како мраз или дури и длабоки течни резервоари.

Орбитерите гледајќи надолу на Марс покажаа големи количества на вода замрзната на столбовите на планетата. Во 2015 година, сликите на НАСА од Марс покажаа силни докази дека течната вода може да се појави наизменично на модерната површина на Марс. Врз основа на податоците на орбитерот, истражувачите ги идентификувале хемиските отпечатоци од хидрирани минерали на многу стрмни падини на кратерите, каде што претходно биле забележани мистериозни затемнети ленти.
Можно е да се истура вода од Марс на овие ридови во топло време и да исчезне кога станува ладно. Но, без поблиски испитувања, тешко е да се каже со сигурност дали овие повторливи карактеристики навистина се прават со вода или со едноставни текови на сува нечистотија.

Во меѓувреме, европскиот орбитер на Марс користеше радар за пробивање на земјата за да открие знаци на езеро долго 12 милји под јужниот поларен леден покрив на планетата. Научниците веруваат дека подземното езеро може да остане течно поради неговата концентрирана природа. На Марс може да има многу такви големи резервоари за вода расфрлени низ поларните региони, сметаат научниците. Наоѓањето на нив и откривањето како да пристапат до нивното богатство би можело да биде критично за потенцијалните човечки истражувачи во посета на Марс во иднина.

Зошто северната хемисфера е мазна, а јужната хемисфера е полна со кратери?

Во 70-тите, мисиите на НАСА го направија првиот целосен преглед на топографијата на Марс. Оттогаш, научниците се збунети зошто планетата има две лица: северната хемисфера е многу рамномерна и лежи пониско од силните кратерски висорамнини на јужната хемисфера, со разлика во височина помеѓу пет и седум километри.

Теориите сугерираат дека внатрешниот геолошки процес, како топлинска конвекција, би можел да ги формира денешните карактеристики на Марс. Исто така е можно дека северната половина на планетата се истрошила со текот на времето, благодарение на огромниот океан што го полнил овој глобален базен.
Меѓутоа, во другите истражувања се појавија посилни хипотези за оваа бизарна дихотомија: Можеби големастероид со големина на месечината на Земјата стивнал во јужниот пол на планетата пред 3,9 милијарди години. Таквото катастрофално влијание би значело дефинитивен момент на Марс, разгорувајќи ја магмата што довело до вулканизам на црвената планета, што би можело да го исфрли материјалот што ги создал јужните висорамнини.

Откривањето на овој аспект на минатото на црвената планета може да им помогне на научниците подобро да разберат каде идните истражувачи можеби ќе сакаат да слетаат за да најдат најдобри ресурси за воспоставување на постојано човечко присуство.

Што е тоа што генерира метан во атмосферата на Марс?

Во последните неколку години, два телескопи и орбити на Марс откриле траги од метан на Марс – гас што може да биде резултат на денешна биолошка активност или што би можело да означи други геолошки процеси во игра.
Неодамна, наодите од роботот на Curiosity на НАСА сугерираат дека ниските нивоа на метан на Марс се зголемуваат десет пати во текот на месеците. Ова укажува дека во тек е производството на метан, што можеби се проветрува и брзо се распрснува околу местото на слетувањето на роботот. Додека истиот гас во атмосферата на Земјата најчесто е резултат на биолошката активност, научниците велат дека овие набљудувања на Марс не се потребните и тврдокорни докази за микробен живот.

НАСА верува дека изворот на овој метан е во северниот дел на планетата, но речиси невозможно е да се дефинира неговата прецизна локација. Изворот на метан може да остане мистерија засега, бидејќи роботот не е на чело во таа насока и наместо тоа има свои знаменитости поставени на испитување на слоевитите карпи на централната планина на кратерите на црвената планета.

Дали има живот на Марс?

Главната состојка за животот како што ја знаеме е течна вода, а знаците на неговото присуство на Марс ги одржуваа надежите живи да пронајдат минати или сегашни потписи за животот. Но, површината на Марс е сурово место, со диви температурни промени и мала заштита од штетно ултравиолетово зрачење.

Многу научници веруваат дека исушените езерски површини како што е Gale Crater можеби ќе пристапат кон фосили или други траги од минат органски живот во близина на површината, а претстојната мега-мисија на НАСА, позната како Ровер на Марс 2020, ќе ги бара овие траги. Во меѓувреме, екстремните животни форми на Земјата – вклучувајќи ги и знаците на микроорганизми кои живеат длабоко во внатрешноста на планетата, даваат надеж дека можат да се појават и на Марс. (Сепак, некои експерти тврдат дека испраќањето луѓе на Марс ќе ја уништи потрагата по живот на Марс).

Дали луѓето можат да живеат на Марс?

Трката се состои во испраќање луѓе на Марс, при што НАСА има за цел таквата мисија на Марс да биде до средината на 2030-тите години, следејќи ги јавните и приватните вложувања низ светот како и развивање на потребната технологија.
Но, ако луѓето воопшто преживеат на Марс, тие ќе мора да живеат и работат независно од Земјата и да издвојат свој, нов живот, зависен од природните ресурси на црвената планета. Најверојатно ќе треба да се градат живеалишта под земја, за да се заштитат луѓето од опасно космичко зрачење. Растечката храна на Марс исто така ќе биде предизвик, бидејќи роботите покажаа дека површинската почва е стерилна и полна со токсични соединенија наречени перхлорати.

Амбициозните вселенски инжинери дури сега подготвуваат планови за следните генерации на нуклеарни, хемиски и соларни технологии кои не само што ќе можат да ја унапредуваат науката на Марс, туку, исто така, можат да обезбедат основа за самостојни човечки живеалишта. Градење поефикасни горивни ќелии и батерии кои ќе бидат неопходни за преживување на неколку недели во темнина за време на регионални или глобални бури од прашина. Нечистотијата на карпите ќе биде од суштинско значење за создавање на воздух за дишење, чиста вода за пиење, ракетно гориво и основни градежни материјали.

Единствениот начин да се реши оваа мистерија е после таа прва експедиција на Марс. Кога тоа ќе се случи, нема сомневање дека повеќето од нас ќе бидат залепени на нашите екрани, чекајќи со нетрпение луѓето да го постават својот следен амбасадор на Марс.

About

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *