ПЕНЗИОНЕРОТ КОЈ БЕСПЛАТНО ПРЕВЕЗУВА СИРОМАШНИ СРЕДНОШКОЛЦИ И СТУДЕНТИ!

Прв пат тоа го направил неколку дена пред Божиќ. Пол Гетечиус изгледал како татко што ја чека својата ќерка од колеџ. Поздравувајќи ја насмеаната млада жена надвор од студентскиот дом, го фрлил ранецот во својот автомобил, а потоа го напуштил паркингот прекриен со снег и автомобили.

Следниот ден, тој го сторил истото и на друг колеџ – и го сторил тоа следниот ден, а следниот ден, и следниот. Кога пристигнал празникот, тој веќе имал извозено повеќе од 1.000 километри на својот автомобил, носејќи ги децата од училиште до нивните домови!

Во изминативе осум години, Гетчиус (76), пензиониран токсиколог за животна средина од Сиракуза (Њујорк), поминал повеќе од 100 000 киломитри возејќи колеги со ниски приходи до и од универзитети низ целата негова држава за одмори, пролетна пауза, летна пауза и повеќе.
Тоа е еквивалентно на возење низ целиот свет околу два и пол пати.

Тој вози речиси насекаде во Њујорк и често ги посетува студентите до и од Универзитетот во Бафало (петчасовно патување, освен ако има снег) или Rochester Institute of Technology (исто така пет часа), па дури и испорачува од нив и од Државниот универзитет во Њујорк во Платтсбург, во близина на езерото Чамплен (осумчасовно патување).

Гетчиус го прави секое патување во еден ден, честопати се враќа назад за да се осигура дека секој ќе се врати дома на време за одморот или назад во кампусот во времето за почетокот на следниот семестар. Тој застанува на Dunkin ‘Donuts или Бургер Кинг за појадок или ручек.

“Не прашувам, само им кажувам дека тоа го правам”, рече тој, додавајќи дека има список на рестораните долж неговите рути за возење за да можат учениците да изберат каде сакаат да јадат.

Првиот ученик Гетечиј што некогаш го возел на колеџ (освен неговите деца (тој и неговата сопруга имаат три возрасни деца, плус пет внуци)) била млада жена која студирала нега на Универзитетот во Бафало во 2010 година.

Тој видел една статија во локалниот весник за On Point for College, непрофитна организација во Сиракуза, која им помага на загрозените деца да одат на колеџ.

“Пишуваше дека тие бараат возачи волонтери”, кажува тој. “Мислев, па им се јавив, им реков, да, можам да возам автомобил”.

Жената толку уживала во нивниот разговор за време на тричасовното возење што одлучила повторно да се пријави. Осум години подоцна, таа сега е лекар.

Тој е подготвен да земе повеќе од еден студент одеднаш, но претпочита само еден, бидејќи има подобра можност за вистински разговор.

“Јас само сакам да возам и ги сакам овие деца”, објаснува тој. “Има програми за сè, и јас не сум програмски човек. Но, јас сакам да возам, и тоа е таков благослов и привилегија да бидам дел од животот на овие деца, дури и само неколку часа, да ги запознаам и да ги слушам нивните приказни “.

Понекогаш на студентите треба да им се помага, бидејќи нивното семејство нема автомобил или затоа што автомобилот на своето семејство е несигурен. Понекогаш им треба возење затоа што нивната мајка работи шест дена во неделата за чистење хотелски соби или во старечки дом, или треба семејството да оди на своето работно место. Понекогаш учениците немаат дом.

“Превезувам деца кои живееле во засолниште за бездомници или преспивале на кауч кај некој роднина”, вели Гетчиус. “Некои од овие деца се неверојатни, што се’ тие надминале за да стигнат до колеџ”.

Тој еднаш се преселил на универзитет во Бафало, превезувал студентка со потресна приказна. Таа како мало девојче во Руанда избегала од вооружени мажи кои се обидувале да ја убијат нејзе и нејзиното семејство. Во текот на четири години ја возел до и од колеџ, а кога дипломирала, станала професор по образование за лица со специјални потреби.

Гетчиус троши околу 1.000 долари годишно на гас, но инсистира на тоа дека тој вози на подолги дистанци, бидејќи има толку многу забавно градење на односи со учениците и учење за нивниот живот. Тој, исто така, издава повремени совети.

Има некои ученици што ги возел повеќе од десетина пати. Многумина од нив го нарекуваат “дедо”.

Еден таква студентка, Нира Ирби, сега 26 години, се вози со Гетчиус до и од Државниот колеџ во Бафало сите четири години бидејќи нејзиното семејство немаше автомобил.

“Тоа не е само возење, вие не само што не седите таму во непријатна тишина или со слушалки, туку тој ги поставува прашањата и всушност се сеќава на одговорите, па следниот пат кога ќе возиш со него, тој ќе ги провери тие работи” вели Нира.

Од време на време тие би имале сериозни разговори за нејзините пишани аспирации или семејни борби. За време на првите неколку години на колеџ, нејзината мајка се опоравуваше од хирургија на отворено срце, а сепак се обидуваше да се грижи за четирите браќа и сестри, а парите беа тесни.

“Мајка ми секогаш беше многу силен поддржувач на мене, како ментално така и емоционално. Но, понекогаш финансиите не беа секогаш доволни”, објаснува таа. “Кога имав бесплатен превоз, тоа беше толку важно за мене, повеќе отколку што можам да објаснам”.

Јанета Салум (26), која исто така се возела со Гетчиус до и од државата Бафало, рече дека е “чиста, вистинска душа”.

“Пол секогаш се смее и нѐ инспирира да го достигнеме она што го сакаме”, рече Салум, кој сега работи како визуелен продавач на во Хјустон.

Кога тој ги зема учениците на колеџ на есен, тоа не е само прашање на носење на нивните куфери, особено ако се тие бруцоши.

“Понекогаш нивниот клуч не функционира, регистрацијата не е исправна, има работи за кои треба да се грижат”, рече Гетчиус. “Значи има моменти кога останав голем дел од денот за да им помогнам да ги разберат тие работи”.

Кога едно студентско сместувалиште надвор од кампусот се покажало дека нема климатизација, ниту прозорци, тој отишол во Home Depot и купил сет на прозорски екрани кои тој можел да ги прошири, кои веднаш ги инсталирал.

Тој секогаш ги наоѓа учениците преку веб-страницата на On Point for College, која помага да се отстранат пречките за студентите со ниски примања кои сакаат да одат на колеџ. Организаторите создаваат листа на студенти на кои им треба вози, обично околу 100 до 150 ученици во исто време и вклучуваат информации како што се колеџот, датумите што треба да пристигнат и специфичностите како што се времињата што тие треба да ги добијат за работа во кампусот или спортска практика.

Волонтерите преку веб-страницата се регистрираат за да дадат возење. Тие вклучуваат пензионери, деловни луѓе, наставници, стоматолози, па дури и поранешен градоначалници.

“Превозот до и од колеџ е поголема пречка отколку што многу луѓе го сфаќаат”, изјавува Самуел Роусер, извршен директор на непрофитна организација.

“Што се случува кога студент со ниски примања добива целосна стипендија за Универзитетот Корнел, но нема кој да го oднесе за да го стигне таму?”, објаснува Раусер, додавајќи дека тука се создава просторот каде што влегуваат волонтерите.

Ирби, студентката на која што Гетхиус ја превезувал сите четири години, изјавила дека не е сигурна што би направила без да се вози Гетекиј, неговиот хумор или неговата понизност.

“Јас секогаш му велев : Ние никогаш не ви се заблагодаривме доволно “, рече таа. “А тој ни кажуваше: Јас не го правам тоа за благодарност “.

About

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *