ПРИЈАТЕЛСКИОТ АВТОБУС НА МУЏИ!

Јапонската марка Муџи откри дизајни за автономни шатл-автобус изграден за сите временски услови, поставен да ги погоди патиштата во три фински градови до 2020 година.

Јавниот автобус, наречен Гача, е дизајниран во соработка со финската автономна компанија за возење Sensible 4. Според Муџи, тоа е првиот автономен автобус во светот кој е погоден за сите годишни времиња.

Sensible 4 ја тестира својата технологија во арктички услови, обезбедувајќи безбедно возило без возач, на дожд или сонце, дури и во суровите зимски услови во Финска.

Додека Sensible 4 ги развил алгоритмите, вештачката интелигенција и сензорните пречки за откривање на потребни  насоки за аутопилот, Муџи го  предвидоа дизајнот естетски со што го заработил својот минимален стил.

Сакајќи автобусот да изгледа “пријателски”, дизајнерскиот тим на јапонската малопродажба примени монохромна шема на бои со заоблен, кубен надворешен изглед на автобусот, дизајниран без јасен преден или заден дел.

Лента со LED светло го опкружува автобусот од надвор, дејствувајќи како фарови на возилото така и како комуникациски екран, информирање на патниците и минувачите за неговите движења и дестинација.

 

 

 

 

 

 

 

 

pictures dezeen.com

About

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *