РУДНИЦИТЕ ЗА ЈАГЛЕН МОЖЕ ДА СЕ ТРАНСФОРМИРААТ ВО ЕФИКАСНИ ЗАТВОРЕНИ ФАРМИ!

Со постојано намалената побарувачка за јаглен во светот, постојат повеќе од 150.000 рудници за јаглен што се напуштени само во Велика Британија. Наскоро може да им се даде нов живот во вид на ултра ефикасни фарми од затворен тип.

Иако може да изгледа контраинтуитивно, рудниците за јаглен се всушност “речиси совршена” средина за земјоделство. Овие подземни тунели природно одржуваат конзистентни температури, и тие не се погодени од временските промени, годишните времиња или неочекуваните симптоми на климатските промени.

Освен тоа, вертикалните фарми користат до 95% помалку вода од редовното земјоделство и нема пестициди во нив.

Научниците Ричард Балард и Стивен Дринг во поранешниот рудник за јаглен во Лондон ги тестираат своите планови за идните подземни фарми, и тие веќе гледаат огромен потенцијал во нивната работа. Бункерите од Втората светска војна моментално обезбедуваат здрав зеленчук за супермаркети во Лондон и соседството, сето тоа додека ги избегнуваат динамичните, а понекогаш и штетните временски услови на кои што повеќето фарми наидуваат на површината.

Благодарение на успехот на нивното преземање, концептот се проширува и на други напуштени рудници за јаглен во Велика Британија. Предлогот веќе доби поддршка од научници и економисти, бидејќи тие го предвидуваат овој потфат како средство не само да обезбедат одржлива жетва, туку како мерка што ќе создаде работни места во областите кои немаат економска стабилност од затворањето на рудниците.

“Многу фармери во Велс живеат рамо до рамо, па сето она што им помага на разновидноста и носи нова форма на приход ќе биде многу добредојдено”, изјави за Би-Би-Си главниот извршен директор на Euan Hall.

Истражувањата во врска со новата земјоделска техника покажуваат дека, со оглед на правилната распределба на ресурсите и дизајнот на фармите, фармите за рудници за јаглен можат успешно да генерираат до десет пати повеќе храна отколку фарми на површински ниво. Ова значи дека помалку земјиште треба да се распредели на обработливо земјиште, што пак, драстично ќе ги намали емисиите на стакленички гасови и уништувањето на шумите, бидејќи земјоделците би можеле да ја искористат технологијата за собирање јаглерод за да ги заменат и искористат природните емисии на CO2 на културите.

Техниката, исто така, може да резултира со ревитализација на многу видови кои се загрозени од земјоделските практики.

Предлогот доби поддршка од кинеската влада, како и локалните жители и претставници на Обединетото Кралство. Iпокрај тоа што сé уште има многу пречки што треба да се расчистат пред плановите за овие рудници да можат целосно да се реализираат, иницијативата би можела да стане чекор појдовна точка кон поодржлива глобална иднина.

About

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *