СВЕТОТ ГО ДОБИ ПРВИОТ 3Д ОТПЕЧАТЕН ЕЛЕКТРИЧЕН МОТОЦИКЛ! (ВИДЕО)

Мотоциклистите наскоро ќе можат да се приклучат на револуцијата за зелена енергија, благодарение на оваа елегантна нова форма на транспорт.

Германскиот производител BigRep неодамна го претстави својот прототип за првиот целосно 3D-отпечатен електричен мотор во светот.

Електромоторот “NERA”, кој беше дизајниран од страна на новиот оддел за иновации на компанијата NowLab, тежи само 60 килограми.

Сите компоненти на моторот, со исклучок на електрониката, беа 3D-отпечатени во лабораторија. Тоа ги вклучува и флексибилните браници, седиштето, градниот кош, механизмите за управување, па дури и безвоздушните гуми, кои можат да бидат дизајнирани со индивидуални гази.

Бидејќи NERA е едноставно прототип, нема дефинитивен временски рок за тоа кога ќе се возат на нашите локални улици, но дизајнот е очигледно менувач на играта за иднината на 3D печатењето и еколошко патување.

“Во градењето на NERA, инженерите едноставно не ги адаптираа постоечките дизајни на мотоцикли, туку претпочитаа велосипед за технологија со голем формат FFF (тип на 3D печатење), поставувајќи репер за вистински креативен дизајн, разбивајќи ги границите на традиционалниот механички инженеринг “, вели д-р Стефан Бејер, извршен директор и ко-основач на BigRep.

About

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *