СИТЕ НЕБЕСНИ ПОЈАВИ ВО ДЕКЕМВРИ КОИ НЕ САКАТЕ ДА ГИ ПРОПУШТИТЕ!

Како што празниците се впуштаат во полн замав, надгледувачите на небото низ целиот свет ќе добијат некои рани небесни подароци, вклучувајќи ги обилните комети, видувањата на петте месечини, две метеорски дождови и зашеметувачката ноќ на сончевата светлина.

Огромно уживање за сите оние кои се подготвени да го истражуваат ноќното небо овој месец.

КОМЕТИТЕ ВО ПОЧЕТОКОТ НА ДЕКЕМВРИ!

На 7ми Ноември, три аматерски астрономски друштво одделно открија брзо осветлувачка комета, сега наречена C / 2018 V1 Machholz-Fujikawa-Iwamoto. Ледениот посетител пропушта гас и прашина додека се движи кон сонцето од облакот Оорт, енигматичен резервоар на ледени остатоци на работ на сончевиот систем

Сегашните предвидувања ја очекуваат оваа комета да продолжи да ја осветлува магнитудата 5 во првата недела од декември, што би го олеснило гледањето со двоглед. Гледањето на кометата можеби ќе биде малку незгодно, бидејќи ќе се појави веднаш после Сонцето во западниот хоризонт.

За среќа, гледачите на небото ќе добијат ретка шанса овој месец да ја фатат втората комета позната како 46P / Wirtanen која може полесно да се забележи. Оваа гигантска топка од мраз и карпи се забрзува низ внатрешниот сончев систем секои шест години, а со тоа ќе направи најблизок пристап до Сонцето на 12ти Декември. Во тој момент, предвидувањата велат дека дури може и да стане доволно светло да се гледа со голо око.

Оваа комета ќе ја помине првата половина од месецот движејќи се низ слабото соѕвездие Еридан, реката, веднаш до многу посветлото соѕвездие Бик на доцно ноќното небо.

МЕСЕЧИНАТА СЕ СРЕЌАВА СО ЅВЕЗДЕНИ ПАРОВИ 2-4 ДЕКЕМВРИ

Раните утрински погледи треба да го гледаат југоисточното небо за светлото дуо на планетата Венера и ѕвездата Шпица. Растот на месечината ќе се приклучи на светлите парови за да формира небесен триаголник во првата недела од месецот.

Како предизвик за набљудување, погледнете ја оваа вечер за лунарната полумесечина што ќе виси многу ниско на западното небо веднаш до Сатурн како ѕвезда. Космичкото спарување најдобро ќе се види во самрак, околу 30 минути по локалното зајдисонце, преку двоглед.

Погледнете кон североисток од доцните вечерни часови за годишниот метеорски дожд наречен Geminid кој ќе патува со висока брзина. Најдобрите погледи ќе бидат од темни села, далеку од градските светла.

За разлика од другите метеорски дождови, во кои кометата е извор на честички што се провлекуваат низ атмосферата, Geminids е дожд роден од чуден астероид наречен Phaethon кој се појавува ретко за да покаже кометарска активност. Во Земјата ќе удри најгубниот дел од полето на остатоци од астероиди во ноќта на 13-ти.

И со восочната месечина поставена пред врвот на метеорскиот дожд, очекувањата оваа година се за Geminids да произведат 30 до 60 стрелачки ѕвезди на час на врвот на дождот.

Како што се појавува самракот, побарајте ја месечината во прекрасно спарување со Марс, при што двете небесни објекти ќе застанат заедно на запад пред полноќ по локално време.

ЗИМСКА ИЛИ ЛЕТНА КРАТКОДЕНИЦА – 21ВИ ДЕКЕМВРИ

Во точно 06:23 часот на 21-ви, Сонцето ќе биде на најниската точка на небото во 2018та, што го прави најкраткиот ден од 2018 година за луѓето северно од Екваторот и воведувајќи во зимската краткоденица.

Сонцето ќе биде на највисоката точка за гледачите јужно од Екваторот, означувајќи го најдолгиот ден од годината и летната краткоденица за таа половина од планетата.

Земјата е навалена на својата оска во однос на Сонцето, така што различните половини на планетата добиваат повеќе или помалку сончева светлина додека светот се движи во својата орбита. Кога Земјината северна хемисфера е малку навалена од Сонцето, луѓето таму доживуваат зима, додека луѓето во Јужната хемисфера уживаат во летото.

Точниот датум и време на декемвриската краткометражна промена се менува од година во година, но обично паѓа околу 21 декември.

Барајте ситен метеорски дожд познат како Ursids ноќта на 22ри Декември. Во Земјата ќе удрат остатоците од краевите на дождот 8P / Tuttle, помеѓу 17 и 23 декември. Во тоа време, метеори ќе се појават на небото веднаш над соѕвездието Мала Мечка.

Додека Ursids произведуваат околу 10 до 15 ѕвезди на час, во просек, во ретки времиња за време на ноќта, тие можат да испорачаат рафали од 30 или повеќе метеори на час.

На 25ти Декември, ќе се види речиси полна месечина во јазол со соѕвездието Рак, рак. Кластерот, кој ќе биде лесна цел за гледачите со двоглед, содржи преку илјада ѕвезди кои се групирани околу 577 светлосни години.

Во раните утрински часови, во последните два дена од 2018 година, високо на јужниот дел на небото, ќе видите прекрасна восочна полумесечина која ќе се движи покрај ѕвездата Шпица. Овој ѕвезден светилник сјае со посебно сино-бела боја. Тоа е најсветлиот член на ѕвездената шема која ја означува соѕвездијата Девица, која е најголемото соѕвездие на целото небо.

Illustration by A.Fazekas- N.Geographic.

About

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *