СО РЕЦИКЛИРАНА ПЛАСТИКА ДО ПРОТЕТСКИ НОЗЕ!

Двајца дипломци со седиште во Цирих создадоа евтина протетика со пониски екстремитети направени од рециклиран пластичен отпад, која се собира и се обработува во локалните фабрики во Кенија.

Проектот Circleg е основан од страна на индустриски дизајнери додипломци Фабиан Енгел и Симон Ошвалд на Универзитетот за уметност во Цирих во март 2018 година како изборен проект.

Двајцата дизајнери сакале да најдат начин да им помогнат на милиони луѓе во помалку развиените земји на кои им е потребна протеза поради сообраќајни несреќи, лоша медицинска грижа или вооружен конфликт.
Повеќето протетски екстремитети кои се моментално достапни имаат тенденција да им недостасува функционалност или се недостапни за многумина на кои им се потребни.

Без пристап до нив, многу поединци се ограничени на своите домови, се зависни од други за помош и живеат прилично суров живот.

Заедно со оваа потреба за протетски екстремитети, Ошвалд и Енгел сакаа да се осврнат на проблемот со загадувањето од пластика во помалку развиените земји, каде што тоа е особено големо поради недостаток на ресурси за рециклирање.

“Како индустриски дизајнери, ние го гледаме пластичниот отпад како вреден ресурс за значајни производи, па затоа ја создадовме идејата да ги комбинираме темите за пластично загадување со високата побарувачка за евтина протетика во земјите во развој”, рече Енгел.

Тие избрале да ја користат оваа пост-потрошувачка пластика за изработка на Circleg, намалување на материјалните трошоци за половина и искористување на локално достапниот пластичен отпад за производство. Рециклираната пластика е засилена со стаклени влакна со што ја зголемува стабилноста.

Ошвалд и Енгел биле на патување во Кенија за време на фазата на прототипирање за да ги истражат тековните процеси на рециклирање и да ги почитуваат барањата за животниот стил на нивните потенцијални корисници.

“Овој пристап ориентиран кон корисниците ни овозможи да ги интегрираме потребите и барањата на оние кои се засегнати во процесот на дизајнирање”, рекоа дизајнерите. “Потоа, дизајниравме и развивме протетски раствор прилагоден на кенискиот контекст”.

Производството на Circleg се базира околу можностите на постоечките процеси на производство и рециклирање во земји како што е Кенија, каде што ќе се имплементира. Локалното производство и поставување на Circleg, исто така, создава работни места и приходи во заедниците.

“Со проектниот круг имаме за цел да воспоставиме локален синџир на вредности во соодветната земја”, рече Енгел. “Локалното рециклирање, производство и монтажа на протегетското решение” Круглег “создаваат работни места кои можат да обезбедат приход за некои луѓе и за нивните семејства”.

Circleg е дизајниран да биде високо функционален и да се прилагоди на потребите на телото на поединецот корисник. Бојата исто така може да се приспособи.

Механизмот за нишање на колената го задржува движењето на колена додека корисникот шета, додека пак, заштитниот капак ја задржува нечистотијата надвор од механизмот и обезбедува рампа што му овозможува на корисникот да ја преземе позицијата на колена. Зглобот на глуждот му овозможува на корисникот да ја одржи стабилноста во положба на стоење и одење.

“Разговаравме за идеи со ампути, а идејата за зглоб на нозете беше еден од резултатите на ко-создавањето”, објасни Енгел до Дезин.

“Зглобот на нозете дозволува положба на стоење во место, движење, качување, станување и седење. Ова е многу важен аспект во многу земји во развој бидејќи тие најчесто користат мртви зглобови. Со постоечките решенија, ампутите тешко се користеле кога се користеле тоалетите”.

Протетските нозе во моментот во Кенија се во фаза на развивање со намера да бидат подготвени за употреба и дистрибуција откако прототипот ќе биде тестиран.

About

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *