5 ТЕХНОЛОШКИ ИНОВИТЕТИ ЗА 2018

3Д метал принтер

Сега печатарите можат да прават метални предмети брзо и евтино. Способноста да се направат големи и комплексни метални предмети по порачка би можело да го трансформираат производството.

Вештачки ембриони

Истражувачите најдоа начин да создадат структура на ембриони од матични клетки без употреба на јајце клетки или сперматозоиди. Со користење на вештачки ембриони се обезбедува сосема нов начи за создавање човечки живот. Вештачките ембриони ќе им обезбедат на истражувачите да ги проучуваат мистериозните почетоци на човечкиот живот, со што ќе се поттикнат нови биоетски дебати.

Дјулирање невронска мрежа

Два АЛ системи може да се сплеткаат меѓусебно за да создадат ултра реални оригинални слики или звуци, нешто што машините никогаш не би биле во можност да го постигнат. Оваа иновација им дава на машините нешто слично како чувство за имагинација што им помага да станат потпирачи на луѓето – но исто така тоа е и алармантно моќна алатка за дигиталната фабрика.
.

Бабел-фиш слушалки

Превод со брзина слична на реалното време сега е достапен во голем број јазици и е многу лесен и едноставен за користење. Оваа иновација е многу важна во глобалниот свет затоа што јазикот сеуште претставува пречка за комуникација.
.

Генетско предвидување

Научниците сега можат да го користат Вашиот геном за да ги предвидат шансите за добивање на срцеви заболувања или пак рак на дојка, дури и Вашиот IQ. Предвидувањата базирани на ДНК би можеле да бидат следниот голем напредок во јавното здравство, но тие ќе ги зголемат ризиците од генетска дискриминација.

 

About

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *