BABCOCK RANCH – ПРВИОТ ГРАД НА СОЛАРНА ЕНЕРГИЈА!

Babcock Ranch е град во Флорида, кој е најавен како прв американски град кој е целосно напојуван од соларни панели – и брзо се обликува како еколошки пример за остатокот од нацијата.

Можеби најважно, градот е замислата на Сид Китсон, поранешен рагбист кој настапуваше за екипите Далас Каубојс и Грин Беј Пакерс – спортист со голема визија.

Првпат го започнал развојот на имотот од 68 км2 во близина на Форт Маерс, трансформирајќи го напуштеното рударско земјиште во експанзивна соларна фарма составена од речиси 350.000 панели.

Преземањето на овој развојен пристап осигурило дека градот може да биде самоодржлив, дури и кога експоненцијално расте по големина и население.

“Размислуваме за начинот на кој се развиваме поинаку. Тоа е најеколошки одговорниот, најодржливиот нов град што некогаш бил развиен”, изјави Китсон за Fox News. “Тоа е првиот соларен погон во Америка. И ние сме многу горди на тоа. ”

Еко-пријателскиот Babcock Ranch нуди на жителите шанса да ги живеат своите еколошки совесни соништа додека морат да работат еколошки или да го поминат патот до работното место со електричниот шатл-автобус кој застанува на градскиот плоштад.

Еден жител, Џош Ден, објаснува зошто е добро да се да биде дел од таквата еколошка заедница: “За да може да се биде дел од заедница на сите што се грижат за животната средина, и тоа го сакаат најмногу не само за себе, туку исто така и за нивните деца и за нивните внуци, за да биде тоа чиста Земја и кога нашите деца ќе бидат возрасни, е голема привилегија.”

Иако сегашната популација е сеуште мала, во градот се очекува да живеат речиси 45.000 жители во не толку далечна иднина – а куќите добија цени од 190.000 и 499.000 долари.

About

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *