НАУКА

И ЦВЕТОВИТЕ ИМААТ УШИ!

Денеска светот е полн со звуци: птиците црцорат, ветровите шумолат низ дрвјата и инсекти кои потпевнуваат за нивниот “бизнис”. Звуците на предаторот и ушите на пленот се прилагодени еден на друг. Звукот е толку елементарен за животот и преживувањето што го поттикна професорот на истражувачкиот институт во Тел Авив, Лилах Хадани, да праша: Што ако…

СВЕТОТ ГО ДОБИ ПРВИОТ 3Д ОТПЕЧАТЕН ЕЛЕКТРИЧЕН МОТОЦИКЛ! (ВИДЕО)

Мотоциклистите наскоро ќе можат да се приклучат на револуцијата за зелена енергија, благодарение на оваа елегантна нова форма на транспорт. Германскиот производител BigRep неодамна го претстави својот прототип за првиот целосно 3D-отпечатен електричен мотор во светот. Електромоторот “NERA”, кој беше дизајниран од страна на новиот оддел за иновации на компанијата NowLab, тежи само 60 килограми.…

СО РЕЦИКЛИРАНА ПЛАСТИКА ДО ПРОТЕТСКИ НОЗЕ!

Двајца дипломци со седиште во Цирих создадоа евтина протетика со пониски екстремитети направени од рециклиран пластичен отпад, која се собира и се обработува во локалните фабрики во Кенија. Проектот Circleg е основан од страна на индустриски дизајнери додипломци Фабиан Енгел и Симон Ошвалд на Универзитетот за уметност во Цирих во март 2018 година како изборен…

ОСНОВЦИ ОД БИТОЛА СО ИНОВАЦИЈА “СМАРТ-ВЕНЕЦИЈАНКИ”!

Последен проект со кој тимот на “Млади иноватори” од ОУ Даме Груев се претстави пред пошироката јавност е иновација-патент, која што се однесува на искористување на сончевата енергија за осветлување. Насловот на проектот е „Smart-венецијанки“, односно со поставување на соларни панели од надворешната страна на венецијанките-сончевата да се претвора во електрична и потоа електричната енергија…

МАКЕДОНСКИТЕ СРЕДНОШКОЛЦИ СО МЕДАЛИ ОД ОЛИМПИЈАДАТА ВО БОЦВАНА!

Македонскиот тим беше составен од учениците Димитар Џорлев, Мила Ивановска, Дарко Стојчев, Бисера Јанчевска, Дамјан Јанчевски и Мајкл Георгиевски кои работеа со нивните ментори по физика, хемија и биологија – доц. д-р Ламбе Барандовски, проф. д-р Марина Стојановска и Елена Рафаиловска. „Со задоволство го споделуваме успехот на македонските претставници. Честитки за Мила Ивановска, Дарко Стојчев…

РУДНИЦИТЕ ЗА ЈАГЛЕН МОЖЕ ДА СЕ ТРАНСФОРМИРААТ ВО ЕФИКАСНИ ЗАТВОРЕНИ ФАРМИ!

Со постојано намалената побарувачка за јаглен во светот, постојат повеќе од 150.000 рудници за јаглен што се напуштени само во Велика Британија. Наскоро може да им се даде нов живот во вид на ултра ефикасни фарми од затворен тип. Иако може да изгледа контраинтуитивно, рудниците за јаглен се всушност “речиси совршена” средина за земјоделство. Овие…

СТРУМИЧАНКАТА ЕЛЕНА НАЈДЕНОВСКА СО НОВО НАУЧНО ОТКРИТИЕ ВО ШВАЈЦАРИЈА!

Елена е родена во 1987 во Струмица каде завршува основно образование и гимназија. Подоцна студираа на електро-техничкиот факултет на Федералниот Технички Универзитет во Лозана, Швајцарија каде што и магистрира во 2012 со специјализација во процесирање на сигнали. Неодамна докторира на факултетот за биологија и медицина на Лозанскиот Универзитет во доменот на науките за живиот свет…

СТУДЕНТИ ОД МАШИНСКИ ИЗМИСЛИЈА СИСТЕМ НА ЕЛЕКТРИЧНИ ВЕЛОСИПЕДИ ЗА ПРОЧИСТУВАЊЕ НА ВОЗДУХОТ!

Сообраќајот во Македонија го сочинуваат застарени возила кои значително влијаат врз загадувањето на воздухот – број еден проблем на секој граѓанин. Инсипирани и револтирани од целата ситуација, студенти од Машинскиот факултет, со помош на својот професор одлучија да дадат свој придонес во решавање на проблемот. Изминатава година ипол тие работеа на проектот што го именуваа како…

СИТЕ НЕБЕСНИ ПОЈАВИ ВО ДЕКЕМВРИ КОИ НЕ САКАТЕ ДА ГИ ПРОПУШТИТЕ!

Како што празниците се впуштаат во полн замав, надгледувачите на небото низ целиот свет ќе добијат некои рани небесни подароци, вклучувајќи ги обилните комети, видувањата на петте месечини, две метеорски дождови и зашеметувачката ноќ на сончевата светлина. Огромно уживање за сите оние кои се подготвени да го истражуваат ноќното небо овој месец. КОМЕТИТЕ ВО ПОЧЕТОКОТ…

ВО ИДНИНА И ПАМУКОТ ЌЕ СЕ КОРИСТИ КАКО ХРАНА!

По речиси две децении истражување, лекарите конечно дадоа зелено светло за претварање на илјадници килограми памуково семе во храна. Минатиот вторник беше моментот на дефинирање на кариерата за д-р Керти Раторе, откако неговата работа во одгледувањето на памучни семиња беше одобрена за комерцијализација од страна на Службата за инспекција на здравјето на растенијата во САД.…