Tag: наука

И ЦВЕТОВИТЕ ИМААТ УШИ!

Денеска светот е полн со звуци: птиците црцорат, ветровите шумолат низ дрвјата и инсекти кои потпевнуваат за нивниот “бизнис”. Звуците на предаторот и ушите на пленот се прилагодени еден на друг. Звукот е толку елементарен за животот и преживувањето што го поттикна професорот на истражувачкиот институт во Тел Авив, Лилах Хадани, да праша: Што ако…

СО РЕЦИКЛИРАНА ПЛАСТИКА ДО ПРОТЕТСКИ НОЗЕ!

Двајца дипломци со седиште во Цирих создадоа евтина протетика со пониски екстремитети направени од рециклиран пластичен отпад, која се собира и се обработува во локалните фабрики во Кенија. Проектот Circleg е основан од страна на индустриски дизајнери додипломци Фабиан Енгел и Симон Ошвалд на Универзитетот за уметност во Цирих во март 2018 година како изборен…

ОСНОВЦИ ОД БИТОЛА СО ИНОВАЦИЈА “СМАРТ-ВЕНЕЦИЈАНКИ”!

Последен проект со кој тимот на “Млади иноватори” од ОУ Даме Груев се претстави пред пошироката јавност е иновација-патент, која што се однесува на искористување на сончевата енергија за осветлување. Насловот на проектот е „Smart-венецијанки“, односно со поставување на соларни панели од надворешната страна на венецијанките-сончевата да се претвора во електрична и потоа електричната енергија…

СТРУМИЧАНКАТА ЕЛЕНА НАЈДЕНОВСКА СО НОВО НАУЧНО ОТКРИТИЕ ВО ШВАЈЦАРИЈА!

Елена е родена во 1987 во Струмица каде завршува основно образование и гимназија. Подоцна студираа на електро-техничкиот факултет на Федералниот Технички Универзитет во Лозана, Швајцарија каде што и магистрира во 2012 со специјализација во процесирање на сигнали. Неодамна докторира на факултетот за биологија и медицина на Лозанскиот Универзитет во доменот на науките за живиот свет…

ВО ИДНИНА И ПАМУКОТ ЌЕ СЕ КОРИСТИ КАКО ХРАНА!

По речиси две децении истражување, лекарите конечно дадоа зелено светло за претварање на илјадници килограми памуково семе во храна. Минатиот вторник беше моментот на дефинирање на кариерата за д-р Керти Раторе, откако неговата работа во одгледувањето на памучни семиња беше одобрена за комерцијализација од страна на Службата за инспекција на здравјето на растенијата во САД.…

ЛЕТАЛОТО НА НАСА СЛЕТА НА МАРС (ВИДЕО)

По 205-дневно патување низ вселената, сондата на НАСА “Инсајт” е безбедно на површината на Марс. Зададено со гледањето под површината на Марс и мапирање на подземјето на планетата, InSight се спушти во 02:52 часот. ЕТ во сончев печ на здодевен пејзаж во екваторијалните рамнини Елисиум Планитија. Вознемирените тимови на научници и инженери, групирани заедно во…

НАУЧНИЦИТЕ ОТКРИЈА: ОД ЈАГЛЕРОДЕН ДИОКСИД ДО ПЛАСТИКА И ТКАЕНИНА!

Научниците од Рутгерс развија катализатори кои можат да го претворат јаглеродниот диоксид (главната причина за глобалното затоплување)во пластика, ткаенини, смола и други производи. Електрокатализаторите се првите материјали, покрај ензимите, кои можат да го претворат јаглеродниот диоксид и водата во карбонските ќелии што содржат еден, два, три или четири јаглеродни атоми со повеќе од 99 проценти…

КУЧИЊАТА ЈА НАМИРИСАА МАЛАРИЈАТА!

Продолжувајќи ја глобалната битка против маларијата, научниците користат нова алатка за борба: кучиња душкачи (трагачи). На неодамнешните тестови, обучените кучиња трагачи успеаја да ги дијагностицираат инфекциите со маларија, едноставно со шмркање примероци од чорапи кои се носат накратко од деца од ендемичната област на маларија во Западна Африка, според една нова студија презентирана деновиве од…

ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА ОД ВУЛКАНСКИТЕ ГЕЈЗЕРИ!

Во долината на Источна Африка, постои вулкански ров долг 2.000 милји, кој полека го раздвојува континентот, нежно се спушта кон хоризонтот, со што се отвора патот до високите ескапи, каустичните сочни езера и една од најголемите концентрации на диви животни во Африка . На помалку од еден километар далечина лежи границата на националниот парк Хелс…