Tag: скопје

РОДИТЕЛИТЕ ЧИИ ДЕЦА СЕ ЛЕКУВААТ ВО СКОПЈЕ ЌЕ ИМААТ МЕСТО ЗА ПРЕСТОЈ!

Министерот за здравство, Венко Филипче ја отвори „Родителската куќа“, која е наменета за родители чии деца се на подолг престој во болница. Родители кои не живеат во Скопје, каде се наоѓа единствениот центар за лекување на малигни заболувања кај деца. -Среќен сум што со „Родителската куќа“ ќе им помогнеме на родителите што не се од…

“WINTERLAND” ВО СКОПЈЕ!

Божиќно село со 60 куќички за прв пат ќе има на плоштадот Македонија по повод новогодишните празници. Селото ќе биде од отворен тип и ќе се вика “Winterland”. Тоа ќе бидат куќички украсени новогодишно и во нив ќе може да се продаваат различни услуги. Во рамки на божиќното село ќе има и мала сцена каде…

НЕДЕЛА НА ШПАНСКИ ФИЛМ ВО КИНОТЕКА НА МАКЕДОНИЈА!

Обично велат дека најлесен избор на филмови се прави од кинематографија која „крцка“ од наслови. Но, колку тој избор може навистина да биде лесен чин кога имате дузина добри наслови? Следниве седум наслови се своевиден мал пресек на шпанската кинематографија и според хронолошкиот и според тематско-жанровскиот пристап. Овој избор обединува автори од различни филмски епохи…

ЗАПОЧНУВА “CINEDAYS 2018” ВО МКЦ!

Овогодинешното издание на “Cinedays” ќе биде насловено: „Збогати се преку ноќ“. Меѓународниот фестивал започнува вечерва во Младинскиот културен центар. Мотото на фестивалот е инспирирано од тоа што за многу краток период во Скопје се отворени многу обложувачници, па овие десет филмски дена препорачуваат духовно збогатување наместо материјално. Ќе бидат прикажани над 100 филма, а во…