Tag: ученици

ОСНОВЦИ ОД БИТОЛА СО ИНОВАЦИЈА “СМАРТ-ВЕНЕЦИЈАНКИ”!

Последен проект со кој тимот на “Млади иноватори” од ОУ Даме Груев се претстави пред пошироката јавност е иновација-патент, која што се однесува на искористување на сончевата енергија за осветлување. Насловот на проектот е „Smart-венецијанки“, односно со поставување на соларни панели од надворешната страна на венецијанките-сончевата да се претвора во електрична и потоа електричната енергија…

МАКЕДОНСКИТЕ СРЕДНОШКОЛЦИ СО МЕДАЛИ ОД ОЛИМПИЈАДАТА ВО БОЦВАНА!

Македонскиот тим беше составен од учениците Димитар Џорлев, Мила Ивановска, Дарко Стојчев, Бисера Јанчевска, Дамјан Јанчевски и Мајкл Георгиевски кои работеа со нивните ментори по физика, хемија и биологија – доц. д-р Ламбе Барандовски, проф. д-р Марина Стојановска и Елена Рафаиловска. „Со задоволство го споделуваме успехот на македонските претставници. Честитки за Мила Ивановска, Дарко Стојчев…

10 ЗЛАТНИ И 9 СРЕБРЕНИ МЕДАЛИ ОД СВЕТСКИОТ УЧЕНИЧКИ КУП ЗА СОУ ЈАНЕ САНДАНСКИ – СТРУМИЦА

Вкупно 10 златни и 9 сребрени медали освоија тимовите на СОУ ЈАНЕ САНДАНСКИ на финалната рунда од Светскиот ученички куп кој се одржа во Њујорк. Осуммината ученици под менторство на професорките Верица Јанкова, Виолета Николова и Катерина Калева Ташева успешно го претставија училиштето и Македонија со своите успеси. Исто така, потпишан е и договор за…