Tag: цвет

И ЦВЕТОВИТЕ ИМААТ УШИ!

Денеска светот е полн со звуци: птиците црцорат, ветровите шумолат низ дрвјата и инсекти кои потпевнуваат за нивниот “бизнис”. Звуците на предаторот и ушите на пленот се прилагодени еден на друг. Звукот е толку елементарен за животот и преживувањето што го поттикна професорот на истражувачкиот институт во Тел Авив, Лилах Хадани, да праша: Што ако…

Кактусот, омилено домашно растение!

Кактусите се многу повеќе од нивните боцки. Тие се прекрасни домашни растенија кои освен што го красат домот, шират позитивна енергија. Kактусите, за разлика од другите растенија, листовите им се преобразени во мали творби од кои се развиваат помали или поголеми трње, боцки, влакненца и сл. На тој начин се намалува транспирацијата и кактусите можат…